·  TEL. 93 638 04 81 · EMAIL santoangel@santoangel.org
 · 

Notícies

Ousman Umar

13-12-2017
"Soc la persona més afortunada del món"

Ousman Umar, buscant el paradís


Ousman Umar, fundador de l’ONG Nasco, va visitar la nostra escola el passat dilluns amb l’objectiu d’explicar la seva experiència com a immigrant africà des del seu país d’origen, Ghana. La seva història, un dur viatge que es va allargar cinc anys, va començar a la seva aldea i el va portar per diversos països com Togo, Benín, Níger, Líbia, Algèria, Marroc i Mauritània per acabar a Fuerteventura i finalment a Barcelona. “Podria haver anat en línia recta però jo era analfabet i no sabia interpretar un mapa”, ens va aclarir l’Ousman en relació a aquesta enrevessada ruta.

L’Ousman va oferir-nos un relat ple d’anècdotes, molt dures però també esperançadores sobre el fet migratori on va destacar la mort de 51 persones, entre les quals hi havia el seu millor amic, en una de les barcasses que es va enfonsar només sortir de Mauritània camí a Fuerteventura. Ens va explicar com literalment s’havia d’enterrar a la sorra a les fredes nits que passaven al desert del Sàhara després de suportar temperatures de 40 graus durant el dia. Recordava amargament com havia de beure la seva pròpia orina per no morir deshidratat o com va haver de dormir al carrer en una nit de febrer molt freda a Barcelona amb només 17 anys, cosa que va descobrir amb la prova de canell que li van fer a Canàries, “jo només sé que vaig néixer un dimarts i això és el que realment importa”, ens va assegurar.

Finalment, ja a Barcelona, on va arribar perquè era menor d’edat i no el van poder repatriar, va dormir al carrer i va estar 24h sense anar al lavabo perquè “al paradís no es pot escopir” i menys “pixar”, va pensar. Aquell home blanc, del què tant li havien parlat al seu poblet, l’home blanc que era l´únic capaç d’anar en avió, l’home blanc que a una nena de la seva família li semblava un monstre, finalment el va “salvar”. “Em vaig apropar a una senyora i vaig pensar que m’ajudaria”. Avui dia, aquesta senyora és la seva mare adoptiva i l’Ousman té una família a Sant Cugat. Una nit dormia al carrer, a la següent dormia en una habitació amb calefacció i plorava demanant-se “per què”, “per què”, “per què” de tant patiment i a la vegada, tanta fortuna.

La història de l’Ousman és una història amb un final feliç però plena de dificultats que és un exemple vital de les migracions, molt cops forçades, de milers d’africans en busca del “paradís”.

Avui dimecres és el protagonista de La Contra de La Vaguardia.

http://www.lavanguardia.com/lacontra/OUSMAN_UMAR

 

Xavi Sigüenza

 

 

 


Xarxes socials: